404: Not Found Wijnboetiek Limburg - Biowijnen
De winkelwagen is leeg

Biologische wijnen

Maak kennis met ons assortiment biowijnen

Tot 2012 viel de term "biologische wijn" onder de algemene verordening voor biologische teelten en waren de criteria waaraan wijnen moesten voldoen om de benaming "biologische wijn" te mogen dragen eerder vaag. Met de komst van EU-verordening 203/2012, die specifieke bepalingen vastlegt voor biologische wijnen werd eindelijk klare wijn geschonken. Maar wat is dan nog het verschil tussen biologische wijnen, biodynamische wijnen, organische wijnen, ... ?

Europees biolabelBij de productie van biologische wijnen mag maar zeer beperkt gebruik gemaakt worden van niet-natuurlijke hulpstoffen en dit zowel tijdens de teelt, de vinificatie en het bottelen. Slechts een beperkt aantal hulpstoffen mag gebruikt worden, en dan nog in beperkte mate. Enkel wijnen die volgens de strikte regels van bovenstaande verordening worden geproduceerd en de erkenningsprocedure doorlopen mogen het label "biologische wijn" dragen. Dit logo geeft je als klant de garantie dat het om een wijn gaat dit volgens de strikte regels van de biologische landbouw gemaakt is en een minimum aan niet-natuurlijke hulpmiddelen bevat. In ons assortiment kan je de biologische wijnen herkennen aan het groene "bio" logo.

Ecologische en organische wijnen mogen dan wel doorgaans volgens dezelfde principes geproduceerd zijn, maar bij gebrek aan officiële erkenning kan je nooit zeker zijn of de wijn nu wel of niet strikt volgens "biologische" principes is gemaakt. Bij biodynamische wijnen gaat men uit van dezelfde principes van de biologische landbouw, men gaat echter nog een stap verder door rekening te houden met de natuurelementen (weer, stand van de planeten, ...). Er bestaan geen officiële regels voor biodynamische wijnen, ook al kunnen deze wijnen wel drager zijn van het bovenstaande label.

De grootste vraag is natuurlijk of biologische wijnen nu beter of gezonder zijn dan niet-biologische wijnen. Hier lopen de mening over uiteen. Wijn is hoedanook een natuurproduct en gepassioneerde wijnbouwers beperken hoe langer hoe meer het gebruik van (chemische) hulpstoffen. Zoals we hierboven hebben aangegeven zijn er ook heel wat wijnen die volgens biologische principes zijn gemaakt, zonder dat ze het biolabel dragen. Er is dus geen reden om te denken dat biologische wijnen systematisch beter of slechter zouden zijn dan andere wijnen.

Alles begint en eindigt bij het terroir, het klimaat, de zorg voor de ranken en de kunde van de wijnmaker. Ben je echter gevoelig voor bepaalde hulpstoffen (vb zwaveldioxide of sulfiet), dan is er voor jou mogelijk wel een verschil omdat deze stoffen weliswaar aanwezig kunnen zijn in biologische wijnen, maar de limieten voor deze stoffen lager en nauwer omschreven zijn dan bij niet-biologische wijn. Een hele reeks hulpstoffen is helemaal niet toegelaten in biologische wijn en dus gegarandeerd afwezig.

Hebben we je interesse geprikkeld ? Dan vind je hieronder een overzicht van de biologische wijnen in ons assortiment.