De winkelwagen is leeg

 

PORTUGAL

ONBEKEND MAAKT ONBEMIND

mapa regioes portugalPortugal heeft een lange wijntraditie, en met een jaarproductie van 20 miljoen hectoliter is het de zevende wijnproducent in Europa. Toch associëren we Portugal in de eerste plaats met matige wijnen en porto. Tijd om hier verandering in te brengen !

 

Portugese wijnen worden in de eerste plaats gekenmerkt door het gebruik van vele inheemse druivensoorten ( encruzado, touriga, tinta roriz, ... ) en vaak complexe assemblages. De wijnen hebben hierdoor een uitgesproken eigen karakter en komen vaak verrassend uit de hoek. Wij bieden momenteel een aantal pareltjes uit drie Portugese regio's aan: Douro, Dão en Alentejo.

 

  • Douro ligt in het noorden van Portugal aan de gelijknamige rivier en is vooral bekend voor zijn productie van portwijnen, die ongeveer de helft van het volume uitmaken. Het is een bergachtige streek waar het oogsten veelal met de hand gebeurt. 
  • Dão ligt net ten zuiden van Douro en wordt gekenmerkt door granietbodems. Op deze moeilijke bodems slagen de jonge Portugese wijnbouwers erin om fijne, minerale wijnen te maken, zowel wit als rood.
  • Alentejo ligt in het zuidelijke binnenland van Portugal, aan de rivier de Taag en nabij de Spaanse grens. Het is een ruwe, dorre streek waar de wijnstokken tussen de kurkeiken en de olijfbomen groeien. Alentejo brengt intense, kruidige en complexe wijnen voort.

 

Naast deze wijnen die je absoluut moet ontdekken, hebben we ook een mooi assortiment portwijnen van het huis Vieira de Sousa, fijne olijfolie en fleur de sel.

 

Porto is ontstaan toen Engeland in de 18de eeuw slaags geraakte met Frankrijk en de Nederlanden en zodoende zijn wijnen via de zee begon in te voeren uit Portugal. Veelal overleefde de wijn het transport echter niet, daarom ging men op zoek naar een manier om de wijn beter bestand te maken tegen transport en zo is porto ( evenals sherry ) ontstaan. Porto is een zogenaamde "versterkte" wijn, waarbij de fermentatie voortijdig wordt stopgezet door alcohol toe te voegen. Hierdoor behoudt de wijn een zeker gehalte aan restsuiker wat aanleiding geeft tot de zoete smaak. Porto heeft doorgaans een alcolholgehalte tussen 18 en 20 graden.

 

Ruby porto wordt verkregen door de versterkte wijn in afwezigheid van zuurstof (reductief) verder te laten rijpen op betonnen of roestvrij stalen tanks en behoudt zo zijn schitterende robijnrode ( "ruby" ) kleur en fijne, fruitige smaak. Tawny porto daarentegen wordt op houten vaten gelagerd zodat de wijn een beetje oxideert. Hierdoor krijgt de porto zijn typische bruinachtige taankleur en ontstaan complexe, nootachtige aroma's. Vintage en Late bottled vintage ports tenslotte zijn gemaakt van verschillende portwijnen van hetzelfde jaar. Een Vintage port wordt enkel in uitzonderlijke jaren gemaakt.